Ana sayfa GÜNDEM Hikaye Anlatan Çizgiler

Hikaye Anlatan Çizgiler

0

Yiğit Alp ALCAN, ADV

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi ve uluslararası illüstrasyon sanatçısı olan Mehmet Korkut Öztekin’le başarılarla dolu kariyer yolculuğunu konuştuk.

Kariyerinizin kilometre taşları olarak nitelendirebileceğiniz işler neler?

2010 öncesinde Levent Cantek’in çıkarmış olduğu Deli Gücük adlı çizgi roman ontolojilerinde çizdim. Anadolu Taşrasından Korku ve Dehşet Öyküleri ve Zifirname adlı antolojilerde çalıştım. Ardından 2013 senesinde Los Angeles kökenli Boom Studios adlı bir çizgi roman yayıncısının çıkarmış olduğu ve Clive Barker’ın hikâyesini yazdığı Hellriser the Dark Horse serisini çizdim. Ardından Frank Miller’ın 1993’te MGM stüdyoları için kaleme almış olduğu Robocop 3 filminin senaryosunu Stephen Grant ile birlikte grafik roman haline getirdim. Seveni var sevmeyeni var, adlı grafik roman bir şekilde İspanyolcaya ve Fransızcaya tercüme edildi ve farklı formatlarda basıldı. Ardından da Yeni Zelandalı yazar ve aynı zamanda kamu hizmetleri avukatı olan Brent Williams’ın kaleme aldığı, depresyon ve anksiyete üzerine hem bir kişisel gelişim hem de bir anı kitabı olan Out of the Woods isimli grafik romanı resimledim. Bu grafik roman da amazon.com’da en çok satılan grafik roman listesinde ilk üçün içerisindeydi. Independent Book Publishers Association’ın (Amerikan Bağımsız Kitap Yayımcıları Cemiyeti) vermiş olduğu “Benjamin Franklin” ödüllerinde En İyi Kişisel Yardım Kitabı dalında gümüş madalya kazandım. Ben buyum.

Bu kitapların hepsinde çizer koltuğundaydınız, senaryolarını yazmadınız değil mi?

Yazmadım, bunların hepsi benim çizer kariyerim sürecinde ürettiğim işler. Benim bir de doktora tezimden üretilmiş kitabım var. Bu kitap Japon çizgi romanının (manga) bir kültürel direniş aracı olarak incelenmesi üzerine. İletişim Yayınlarından çıkan Manga – Bir Kültürel Direniş Aracı 2012’de yayımlandı. Hayao Miyazaki, Osamu Tezuka ve dünya çapında tanınan bir takım önemli manga ve anime yaratıcılarının üretmiş olduğu işler üzerine kültürel boyutta bir incelemeydi. Türkiye’de yaşayan Japonlar tarafından fark edildi ve sevildi bu kitap. Bu sayede konsolosluk nezdinde kültürel bağlantılarımız ve etkinliklerimiz de oldu.

“Ben hayatımın, özellikle akademik hayatımın büyük bir bölümünü çizgi roman araştırmaları, kitap tasarımları, görsel öyküleme üzerine adadım.”

Kitabınız çıktığında tezinizdeki akademik bilginin ne kadarı törpülendi?

Hiçbiri törpülenmedi, hatta 50 sayfa da artısı var. Araştırma ve yorum olarak eklemeler yapıldı. Bu tez ilk önce Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Yayınları’ndan çıktı. Ardından özel bir yayınevi tarafından basılması gündeme geldiğinde ben bu tezi yeniden redaksiyondan geçirdim, dilini biraz daha süsledim. Teze ekleyemediğim, zamanımın yetmediği birtakım mevzuları da ekleyerek kitabın metnini genişletebilme şansım oldu. Ben hayatımın, özellikle akademik hayatımın büyük bir bölümünü çizgi roman araştırmaları, kitap tasarımları, görsel öyküleme üzerine adadım. Bu konuda hem teorik hem de uygulamalı işler üretmeye çalışıyorum. Edindiğim tecrübeleri de öğrencilerimle paylaşıyorum. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler veriyorum.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.