Berna BALCI, ADV
Dünyayı kasıp kavuran espor fırtınası hâlâ birçok kişi için son derece yabancı, dilini ve kurallarını tanımadıkları farklı bir dünya.
Dünyayı kasıp kavuran espor fırtınası; hâlâ birçok kişi için son derece yabancı, ne dilini ne de kurallarını tanıdığı bir dünya. Ancak, ilk olarak 1958’de New York’taki Brookheaven Ulusal Laboratuvarı’nda Fizikçi Willy Higinbotham tarafından ilk karşılıklı etkileşimli elektronik oyun “Osiloskop” geliştirildiğinden bugüne oyun dünyası, sanıldığından çok daha olgun bir çağa giriş yapıyor.
Espor, profesyonel düzeyde turnuva ve lig gibi organize bir formatla, rekabetçi biçimde oynanan, şampiyonluk unvanı veya ödül parası gibi belirli bir hedefe sahip, oyuncular ve takımlar arasında net bir ayrım bulunan, birbiriyle yarıştıkları yapıya verilen ad olarak tanımlanıyor. Oyuncular bilinen sporlardaki gibi sabah erkenden kalkıp antrenmana başlıyor ve akşama dek oyun oynuyorlar. Fakat bu egzersizde fiziki ya da kas gelişimine değil; refleks, strateji ve oyun dinamiklerinin doğru kullanımına odaklanılıyor.
Her oyunun kendi içinde bir dinamiği, silah ya da manası, karakterleri ve barındırdığı özellikleri bulunuyor. Son yıllarda “Çoklu Oyuncu Çevrimiçi Savaş Alanı – Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)” sistemiyle, birden fazla kişinin katılımına açılan ve bir karakteri canlandırma imkânı sunan oyunlar aracılığıyla espor, sistemi efektif kılan takım ruhuna da olanak tanıyor. Oyuncuların gözdesi olan oyunlar, Twitch denilen çevrimiçi oyun yayını yapma ve izleme imkanı sunan platformdan kolaylıkla belirlenebiliyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl League of Legends başı çekerken, PlayerUnknown’s Battlegrounds ikinci, DOTA 2 üçüncü, Hearthstone dördüncü ve Counter-Strike beşinci sırada en çok izlenen oyunlar arasında yer alıyor. Overwatch, World of Warcraft ve hızlı yükselişiyle dikkat çeken Fortnite gibi oyunları da unutmamak gerekiyor. İzledikçe ve oynadıkça oyun algoritmalarının çalışma biçimine daha da hâkim olunan espor dünyasına adım atmak için ilk öneri, şüphesiz Twitch’de bir kullanıcı hesabı açmak ve oynayarak deneyimlemek olur. Esporda oyuncu olmak ya da sektörün diğer mesleklerinde yer almak isteyenler içinse izlemeleri gereken yolu Bahçeşehir Üniversitesi Espor Danışmanı Serhat Bekdemir’e sorduk:
BAU Esports ne zaman kuruldu ve ne gibi çalışmalar yapıyor?
Bahçeşehir Üniversitesi, 2016 yılında Türkiye’de ilk kez esporu organizasyon yapısına dahil ederek yüksek öğretim kurumlarına bu alanda öncülük yaptı. Esporun sporcularının eğitim alanındaki çalışmalarına devam edememesi, dünyada kronik sorun haline geldi. Problemin çözüme kavuşturulması ve oyuncu eğitiminin sürdürülebilir olması sağlanmalıydı. Gelişmekte olan bir sektör olarak espor ekosistemi içinde bulunan altyapı sorunlarına çözüm arayan BAU Espor, 2017 yılında çalışmalarını uluslararası arenaya taşıyarak Uluslararası Espor Federasyonu (IESF) ile stratejik ortaklık imzaladı ve esporun olimpik bir spor olarak kabul edilmesi çalışmalarına üniversite olarak öncülük etti. Bu sektörde yer almak isteyen öğrencilere yönelik eğitimler, konferanslar, sertifika programları düzenleyen BAU Esports, 2017-2018 akademik döneminde Türkiye’de ilk defa “Oyun Sektörü ve Esport” dersini seçmeli olarak tüm öğrencilerin müfredatına entegre etti.

BAU Esports’un gelecek hedefleri nelerdir?
Espor 20 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen dünyada yükselen bir trend ve yeni bir iş alanı. Gençlerin, özellikle 21. yüzyıl ve Y kuşağının sporu olarak adlandırılan bu yeni eğlence ve iş alanı için insan kaynağının küresel boyutta yetersiz olduğunu gördük. Ayrıca bu spora ilgi duyan gençleri araştırdığımızda en yüksek performanslarını 16-24 yaş arasında, yani lise ve üniversite çağında gösterebildiklerini ve birçok gencimizin eğitim fırsatlarından vazgeçerek bu spora yöneldiğini belirledik. Bütün bu veriler doğrultusunda çalışmaya başladık ve üniversite eğitimi, espor profesyonel yaşamına entegre ettik. Henüz bu sektör için dünyada eğitim alanında çok köklü çalışmalar yapılmadığı ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin küresel eğitim vizyonuyla örtüştüğü için bu alana yöneldik. Bilgisayar oyunlarıyla ilgili eğitim programlarımız bundan beş yıl önce başladı ve bugün oyun tasarımı konusunda lisans ve yüksek lisans programlarımız bulunuyor. Espor için de önümüzdeki yıllarda lisans ve yüksek lisans programları açısından potansiyel olduğuna inanıyoruz.
Bahçeşehir Üniversitesi tarafından verilen espor bursu hakkında bilgi verebilir misiniz?
2017 yılının Mart ayında duyurduğumuz espor bursumuza binlerce başvuru aldık. Bu bursun kapsamını sadece profesyonel oyunculara değil, espor ekosisteminde çalışan ve üreten tüm gençlerimize açık hale getirdik. Bugün itibarıyla öğrencilere 1.000.000 TL değerinde eğitim bursu verdik. BAU Esports; üretirken öğrenme, öğrenirken üretme felsefesiyle, dünya espor sektörünün sorunlarından biri olarak tespit ettiği profesyonel oyunculuk, yayıncılık, hakemlik, turnuva operatörlüğü gibi alanlardaki altyapı eksikliğini gidermek adına hayata geçen uygulama laboratuvarı alanında ilk niteliği taşıyor.