Ana sayfa GÜNDEM “Ways of Seeing – Görme Biçimleri” Atölyesi

“Ways of Seeing – Görme Biçimleri” Atölyesi

0

Gözde GÖZÜKIRMIZI, VCD – Berk SOLMAZ, VCD

BAU İletişim Fakültesi öğrencilerine özel “Ways of Seeing – Görme Biçimleri” atölyesi Galata Kampüsü’nde gerçekleşti. Ressam ve heykeltıraş Patricia Cordoba ile gerçekleşen atölye, katılanlara eğlenceli ve yaratıcı bir hafta sonu yaşattı.

İki günlük atölye, çizim tekniğini kullanarak katılımcıların etraflarındaki dünyayı düşünüldüğünden daha derin, daha duyarlı bir şekilde gözlemleme yeteneklerini geliştirmek için düzenlendi. Bu amaçla atölye süresince farklı mimari yapılar gezildi ve katılımcıların mimari yapıları resmederken daha önce dikkat etmedikleri ayrıntıları fark etmeleri sağlandı.

1.Gün

Atölyenin ilk günü, estetik, mimari, sanat ve çizimle dolu bir şekilde Tophane-i Amire’de geçti. Öğrencilerden çevrelerine daha dikkatli bakmaları, ayrıntıları fark etmeleri ve bunları kendi tarzlarında resmetmeleri beklendi. Patricia Cordoba rehberliğinde öğrenciler, içinde bulundukları ortamı gözlemledikleri şekilde çizdiler. Gün sonunda tüm çizimler yan yana koyuldu ve incelendi. Tüm çalışmaları bir arada gören öğrenciler, aynı alanı birbirlerinden ne kadar farklı resmettiklerini, aslında dünyanın farkılı insanlar tarafından nasıl da farklı algılandığını fark etti.

2.Gün

İkinci gün, resmetmek için Arkeoloji Müzesi’ne gidildi. Bir önceki günden farklı olarak bugün kurşun kalem yerine kömür kalem kullanıldı. Patricia’nın kömür kalemin kullanımıyla ilgili verdiği kısa bilgilerden sonra öğrenciler, Arkeoloji Müzesi’nin daha önce hiç fark etmedikleri ayrıntılarını kağıda aktardılar. Sanki mekanın içindeymişsiniz izlenimi uyandıran resimler çizen öğrenciler dünyayı algılayış biçimlerini geliştirmeye başladılar. Arkeoloji Müzesi’nin çizimlerinin yan yana dizilmesi ve eleştirilmesinden sonra atölyenin son etkinliğine geçildi.

Pleksiglas üzerine iki santimetreye iki santimetrelik kareler çizilerek bir grid oluşturuldu. Daha sonra sınıfın ortasında konumlanmış olan sandalyeye herkesin bu grid içinden bakması istendi. Bir süre gridin içinden sandalyeyi gözlemleyen öğrenciler daha sonra grid’in önüne bir kağıt koyarak, sandalyeyi bu kağıda basitçe çizdiler.

Kağıt üzerine sandalyenin çizimi tamamlandığında tekrar pleksiglas üzerine sandalye görüldüğü şekilde çizildi. İki çizim üst üste koyularak karşılaştırıldı. Bu alıştırmayla, bir nokta perspektifinin, gerçeklik kurallarını izleyen bir çizimin yaratılmasının kimi zaman düşünüldüğünden çok daha farklı olabileceği anlaşıldı.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.