Emiliya Sepehran, FTV
FOTOĞRAF: Omar BAKIRLI, FTV
Fin-Türk karışımı sinemacı ve BAU İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Görevlisi Melisa Üneri’nden gençlere tavsiyeler.
Peki Melisa Üneri kimdir?
Melisa Üneri, Finlandiya’nın Oulu şehrinde doğmuş ve büyümüş bir Fin-Türk sinemacıdır. İngiltere’de Exeter Üniversitesi, “Dramaturji ve Film Geliştirme” bölümünde yüksek lisansını başarıyla tamamlayan Üneri’nin ilk filmi belgesel türünde bir yapım olan Daddy’s Girl’ün yapımı Klaffi Production tarafından üstlenilmiş, aynı zamanda Finnish Film Foundation ve YLE tarafından desteklenmiştir. Melisa Üneri’nin aynı zamanda No Fries, Please adında bir kısa filmi bulunuyor ve şimdilerde YIRTIK! adında bir film projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
“BAU’da olmak nasıl bir his? Okulumuz beklentilerinizi karşıladı mı?”
Burada olmaktan zevk alıyorum. Aslında Bahçeşehir Üniversitesi’nden herhangi bir beklentim yoktu, ama ilk geldiğimde buranın sıcak atmosferine çok şaşırdığımı söyleyebilirim.
“Sizi burada en çok zorlayan şey ne oldu?”
Pazartesi sabahları saat 7’de uyanmak çok zor. Pazartesi günü saat 8:30’da başlayan 4 saatlik senaryo dersim var ve buna alışmam haftalar aldı.
Uzun yıllar İngiltere’de yaşamışsınız ve yüksek lisansınızı Exeter’de Dramaturji ve Film Geliştirme üzerine yapmışsınız. Peki buradaki sinema eğitimiyle İngiltere’deki arasında ne gibi farklılıklar bulunuyor?
Bizim hocalarımız genelde tiyatro kökenli ve aşırı derecede katılardı. En takıntılı oldukları konular devamsızlık ve derse giriş saatiydi. Oyunculuk dersinde hocamız bize her zaman “Eğer ders başladığı an sınıfa giriyorsanız demek ki geç kaldınız demektir” derdi.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde en sevdiğiniz şey nedir?
Okulumuzu çok seviyorum. O yüzden en sevdiğimi söylemek yerine en sevmediğim şeyi söyleyeceğim. Biraz sabırsız biri olduğum için asansörü beklemek hiç hoşuma gitmiyor.
“Filmlerinizde genelde nelerden ilham alırsınız?”
Bu aralar herhangi bir film projesi için bir şeyden ilham aldığımı hatırlamıyorum. Çocukluktan beri yönetmen olma hayaliyle yaşayan biriyim.
“Son olarak üniversitemiz öğrencilerine tavsiyeleriniz nelerdir?”
Yönetmen ya da senarist olmak istiyorsanız psikolojiyi de araştırın. Kendinizi geliştirin.