Ayşegül ÇELİKKOL, DSO
2017-2018 Akademik Yılı’nda kurulan, kulüplerimizin en yenisi Grafiti için Başkan Uğur Karakütük’le konuştuk. Başkandan kulübün kurulma sürecini ve motivasyonlarını öğrenmeye; grafiti kültürünü daha yakından tanımaya çalıştık.
Hayalinin peşini bırakmayan Grafiti Kulübü Başkanı Uğur Karakütük kimdir?
Her grafiticinin gerçek ismini gizleyen bir mahlası olur; benimki ER94. Kulübü kurduğum günden beri en sık gelen soru, bu işe nasıl başladığım ve öğrendiğim oldu. 9-10 yaşlarımda benimle aynı sınıfta olan bir kız arkadaşım vardı ve sırf onu görebilmek için evden kaçıp oturduğu yere giderdim. Bir süre sonra orada o kadar çok vakit geçirmiştim ki; sokaktaki bütün çocuklarla arkadaş olmuştum. Kız arkadaşımın yan binasında tanınmış bir grup grafitici oturuyordu. Merakla bir gün yanlarına gittim. 19-25 yaşlarında olmalarına rağmen beni kendi yaşıtları gibi karşıladılar. Sevgi ve saygı ile her soruma yanıt verdiler. Gösterdikleri dostluk sayesinde bu kültürün nasıl kabullenici, yargılardan uzak, tamamen insani değerlere dayalı olduğunu anladım ve benim hikayem bu noktada başladı. O gün onların arasına karıştım. Kimisi yaşam koşturmacası içerisinde bu uğraşı bıraktı kimi bugün Türkiye’nin en başarılı, en ünlü ve en iyi grafiti sanatçısı oldu kimi de yaptığı rap müziğiyle iyi noktalara ulaştı. Ben ise yaklaşık 14 yıldır bu kültürün içinde büyümüş biri olarak BAU Grafiti Kulübü sayesinde tüm birikimimi BAU’lu arkadaşlarımla paylaşıyorum.
Grafiti Kulübü nasıl kuruldu?
Bu kulübü kurmayı daha okula başladığım ilk yıllardan itibaren isteyip, gerçekleştirememiştim. Bu senenin başında Yeni Sayfa gazetesini alıp okuduğumda, Volkan Aytar hocamızın bir cümlesi adeta aklıma kazındı; ‘’BAU Galata Kampüsünü, Karaköy’ün eşsiz sokakları, etrafındaki sayısız grafitiler, o küçük tarih kokan kafeler ve bilumum sokak sanatlarının cenneti olan bu çevre ile entegre etmeliyiz’’. İşte Grafiti Kulübü bu cümlenin ilhamı ile doğdu.
Öğrenci Dekanlığımızın ilgi ve desteği ile Kulüpler Tanıtım Haftası’ndan kısa bir süre sonra ek stant açma süresi için izin alıp hiç vakit kaybetmeden üyelerimizle buluştuk. Standımızı açtığımız ilk günden itibaren öğrenciler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Bu ilgi açıkçası bizim beklentilerimizi aştı. Tanıtım haftasında öğrencilere neler katabileceğimizi göstermek ve boyamanın hazzını hissettirebilmek için Beşiktaş Güney Kampüsü’nde dev bir pano üzerine grafiti yapmaya başladık. Grafitimizi yaparken öğrencileri, üye olan olmayan diye ayırmadık. Bilgi almak isteyen herkesle duygularımızı paylaştık. Grafitinin ruhu vardır. Bu ruh ayrımcılık nedir bilmez.
Grafiti tek kelime ile yazılan bir kitap aslında ve içinde kocaman bir kültür barındırıyor. Bu kültürü sıfırdan okulumuza tanıtmak için öncelikli olarak üyelerimizin bu kültürü öğrenmesi gerekiyordu.
Neler yaptınız?
Bu sene kısa bir süre içerisinde 35 kişilik bir ekibe ulaştık. Kulübümüzü temsil edecek ekipler yetiştirmek üzere workshoplarımızı başlattık. Grafiti tek kelime ile yazılan bir kitap aslında ve içinde kocaman bir kültür barındırıyor. Bu kültürü sıfırdan okulumuza tanıtmak için öncelikli olarak üyelerimizin bu kültürü öğrenmesi gerekiyordu.
Üyelerimize verdiğimiz eğitimlerin yanında, stant çalışmalarımız sırasında okulumuzun yeni açılan birimi BAUNext’ten bir teklif aldık. BAUNext başlı başına kocaman bir süreçti bizim için. Uzun bir hazırlık sürecinden sonra taslaklar hazırladık, sunumlarımızı yaptık. Okul yetkililerimiz de en az bizim kadar heyecanla ortaya neler çıkacağını bekliyorlardı. Biz de ince eleyip sık dokuyarak boyamaya başladık. Onların hitap ettiği kitleye en uyumlu işi yapmalıydık. Her detayı hesapladık ve en ufak bir ayrıntıyı bile es geçmeden elimizden gelenin en iyisini yaptık. Çalışma sonucunda herkesten olumlu geri dönüşler ve tebrikler alırken gerçekten emeklerimin karşılık bulduğunu hissettim. Mütevelli Heyeti Başkanımız Enver Yücel’in Twitter’dan duvarın önünde yaptığı tebrik paylaşımı artık bu işe yıldızlı pekiyi notunu koymuştu. O anda dedim ki: İşte Grafiti Kulübü şimdi kuruldu.
Planlarınız neler?
Gerçekleştirdiğimiz eğitimler sonucunda üyelerimiz her geçen gün kendini geliştirerek grafiti kültürünü öğreniyor ve çizimlerinde giderek profesyonelleşiyor. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların tamamı kulüp içinde oluşan harika bir ekip ile ilerliyor. Her kulüp üyemiz workshoplarda kendi yeteneğini geliştirirken aynı zamanda bir aile haline geliyoruz. İkinci dönem sonunda ise Beşiktaş Kampüsü ön bahçede bir grafiti festivali gerçekleştirmeyi istiyoruz. Grafiti Festivali’nde birlikte çalışmak için Müzik Kulübü ile Kültür, Sanat ve Etik Değerler Kulüpleri ile iletişim halindeyiz. Bu festivalde bahçe etrafına kurulacak boyama alanları üzerine ülkemizin en tanınmış ve saygın grafiti sanatçıları gelip grafiti yapacak. Aynı zamanda ortada büyük bir sahnede MC’lerin de rap yapmasını istiyoruz. BAU’daki en büyük hayalim olan bu festivali gerçekleştirmek için çalışmalarımızı arttırarak devam edeceğiz. Okulda başlattığımız workshopların çok verimli ve başarılı geçmesi sonucunda zaten kendi grafiti işlerim için açmak istediğim siteye, dersleri de eklemeye karar verdim ve sonucunda “www. sokaksanatlariakademisi.com” doğdu. Sitemiz yapım aşamasında. Okuyucularımızdan isteyen herkes bize ve işlerimize artık bu siteden ulaşabilecek.