Karaköy’ün Nostaljik Durağı: Çifte Sarmaşık

0

Görüntü, Ses, Röportaj: Begüm BAŞARIR, H. Kübra ÇİNİ, Benita AYDOĞAN
Kurgu: Ozan Ege AŞKAN, Zeynep ÜNAL

Geçmişte finans, liman ve ticaret merkezi olan Karaköy, son yıllarda birbiri ardına açılan kafelerle İstanbul’un eğlence merkezlerinden biri haline geldi. Karaköy’ün artan popülerliği ile birlikte bölgede bulunan dükkanların kiralarında günden güne büyük artışlar yaşandı.

Özellikle Üçüncü Dalga Kahve akımıyla beraber Karaköy’de bulunan birçok dükkânın yerini kafeler aldı. Çifte Sarmaşık ise 26 yıldır Karaköy’de işletilen bir esnaf lokantası. Çifte Sarmaşık’ın kurucusu, Karaköy’ün değişimine şahit olan ve uzun yıllardır lokantalarını işleten Ahmet Cemalettin Çapan ve oğlu Cenk Çapan, Karaköy’ün değişimi hakkındaki bilgilerini ve bu değişimin işletmelerini nasıl etkilediğini bizlere aktardılar.

Çifte Sarmaşık’ı açmaya nasıl karar verdiniz?

Ahmet Cemalettin Çapan: Eskiden Karaköy’de atölyem vardı; plastik kalıp yapıyordum. Sonradan bir arkadaşımın teşvikiyle, ortak olarak 1991’de burayı açtık. O yıllarda burayı ocakbaşı olarak kurduk. Sonrasında 99’a kadar o şekilde işletmeye devam ettik. 1999 yılında deprem olunca, Karaköy’de bir çok dükkan değişime uğradı. Biz de burayı esnaf lokantası haline getirme kararı aldık; fakat 2004 yılında dükkanımızı kapatmaya karar verdik. Bir süre çalışmadık, sonra dayanamadık ve dükkanımızı yeniden açmaya karar verdik. Dekorasyonumuzu yeniden şekillendirerek işimizi tekrar yapmaya başladık. 

Mekanı açtığınız yıllarda Karaköy nasıldı?

Cenk Çapan: Karaköy’ün çevresi o zamanlar farklıydı. İleride tavuk kesimhaneleri vardı ve kokusu, atmosferi bugüne göre çok farklıydı. İnanın akşam saat 8’den sonra, buraya bir kadın gelip gezemezdi. Bu sokağa giremezdi; çünkü birçok olayın, birçok cinayetin burada gerçekleştiği düşünülürdü.

Ahmet Cemalettin Çapan: Burada çok fazla dükkan vardı, bu dükkanların sahiplerinden biri de bendim. Sonradan bu sayı giderek azaldı ve esnafların bir kısmı Dudullu’da yapılan büyük yerlere taşındı, diğerleriyse başka yerlere dağıldı. Burası yavaş yavaş şekil değiştirdi. Esnafın çoğu Karaköy’ü terk etti.

Karaköy’ün değişimi sizi nasıl etkiledi?

Cenk Çapan: Gördüğünüz gibi Karaköy çok büyük bir gelişim ve evrim içerisinde. İstiklal Caddesi ile yarıştığı, hatta onu çoktan geçtiği söylenmekte. Geçtiğimiz 26 yılda burada birçok dükkan ve kafe açıldı, kapandı. Biz de çeşitli badireler atlattık fakat hala çalışmaktayız. Tabii ki müşterimizde büyük bir azalma mevcut. Bundan 20 küsür sene önce biz buradaki birkaç restorandan biriydik. Karaköy’de Veli Alemdar Han ve Kozluca Han vardı, bu hanların içinde yüzlerce oda ve büro vardı. Bürodakiler bu üç-dört restorana dağılıyordu. Bu üç-dört restorandan biri de bizdik fakat şimdi bütün eski esnaflar gittiler. Kozluca Han, Veli Alemdar Han hepsi yıkıldı. Onların yerine otel yapıldı. Otel olmasıyla birlikte Karaköy’de dört olan restoran sayısı 54’e çıktı; pasta da pay da küçüldü. Bu yüzden böyle bir sıkıntının içindeyiz. Yine kendi yağımızda kavruluyoruz, ekmeğimizi çıkarabiliyoruz ama tabii ki eski işlerimizi mumla arıyoruz. Düşünün, burada eskiden on bir kişi çalışıyordu, şimdi sadece dört- beş kişi çalışıyor.

Ahmet Cemalettin Çapan: Özellikle üç-dört senedir Karaköy daha çok değişti. Görüyorsunuz her taraf restoran ve kafeyle dolu. Karaköy’de değişim olacağı ilk duyulduğunda herkes oraya yöneldi. Onun da buradaki dükkanlara faydası olacağına inanmıyorum; çünkü Galataport’un içinde her türlü işletme bulunacak. Bu ara sokaklara insanlar ancak nostaljik bir şey olursa gelecekler bu yüzden bir faydası olacağını zannetmiyorum. Biz yine burada kalmaya devam ediyoruz, gidebildiğimiz kadar gideceğiz.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.